Verslag: themabijeenkomst 8 september

woensdag 14 september 2016

''Hoe gaan wearables de zorgsector veranderen?''
Deze vraag stond centraal tijdens de bijeenkomst van 8 september, waar zo’n 80 partners en geïnteresseerden van de Health Hub op af kwamen. Steeds meer mensen doen aan ‘selftracking’; ze houden dagelijks bij hoeveel ze bewegen, wat ze eten en wat hun hartslag is. De grote vraag is hierbij; hoe gaat het verzamelen van deze gegevens de zorgsector veranderen?

Henk Hindriks ging dieper in op het begrip ‘quantified self’ en de ontwikkelingen die hiermee gepaard gaan. Karel Jonker van de Leefstijlacademie sprak over de nieuwe zorgberoepen en de uitdaging voor zorgpartners kennisinstellingen en het bedrijfsleven om hun krachten te bundelen en de nieuwste mogelijkheden te vertalen naar praktische oplossingen om de mens te meten. Daarnaast kwam Tessa Jonker van Vegro een demonstratie geven van Zora de zorgrobot, waarover je hier meer kunt lezen. Dat deze robot mensen in beweging brengt is zeker, want het publiek stond er zelfs voor op om het goed te kunnen zien.

Wearables zijn ook voor professionals in de begeleiding van (top)sporters zeer interessant. Hierover vertelde Gerard Kemkers, die zich bezighoudt met het oprichten van een topsportzorgcentrum in Groningen. Het centrum moet de voetballers van FC Groningen, maar ook toppers in andere sporten alle mogelijke faciliteiten bieden. Dit zou als mogelijke testomgeving kunnen fungeren als het gaat om wearables.