Tweede opdracht voor studenten : start februari 2016

maandag 21 december 2015

afbeelding

Vanaf februari 2016 gaan studenten van de Hanzehogeschool Groningen werken aan een drietal projecten. Deze opdrachten zijn opgezet in samenwerking met bedrijven die zijn aangesloten bij Health Hub Roden. Hier de beschrijving van de tweede opdracht in samenwerking met BioTransfer B.V.

Validatie prototype acetonsensor

Health Hub partner BioTransfer B.V. is onder meer betrokken bij de ontwikkeling van een ademanalyse sensor die in staat is om aceton te meten in uitademingslucht. Hiermee kan ondervoeding en (verwaarloosde) diabetes worden aangetoond. De hoeveelheid aceton in adem is namelijk een goede maat voor zowel de vetverbranding als de hoeveelheid schadelijke (geproduceerde) ketonen door het lichaam.

Het ontstaan van ketonen, zoals aceton,  in uitademingslucht is het gevolg van het proces van ketose. Dit komt voor bij ondervoede mensen en diabetici, maar ook bij intensiever duursporters. Onder normale omstandigheden worden eerste koolhydraten, zoals glucose, gebruikt als energiebron voor het lichaam. Wanneer glucose niet meer aanwezig is (ondervoeding of duursporters) of niet door de cel opgenomen kan worden (diabetici), dan schakelt het lichaam over op de verbranding van vetten als energievoorziening, waarbij ketonen zoals aceton ontstaan. De verbranding van vetten wordt ook wel ketose genoemd. Bij een te hoge concentratie aan ketonen zal het bloed enigszins verzuren, waardoor de medische aandoening keto-acidose kan ontstaan.

Binnen het onderwijs zal het prototype van deze acetonsensor verder worden test en gevalideerd. Verschillende concentraties aceton zullen, onder verschillende condities, gemeten worden op zowel de chemisch analytische apparatuur (GC-MS;  gaschromatografie) in het laboratorium als op het prototype van de aceton sensor.

De acetonsensor sluit goed aan bij het thema “gezondheid en voeding”, wat een speerpunt is binnen het lectoraat van Doede Binnema van de Hanzehogeschool.