Health Hub Roden krijgt Fab Lab

dinsdag 23 februari 2016

fab

Op 10 maart wordt de nieuwe inrichting van Health Hub Roden feestelijk in gebruik genomen. De inrichting draagt bij aan het doel van de Health Hub; een innovatiewerkplaats waar bedrijven en studenten samen werken aan open innovatie en productontwikkeling in de medisch-technologische sector. Binnen de Hub wordt op 10 maart ook het Fab Lab (‘Fabrication Laboratory’) geïntroduceerd. Hierin komt apparatuur te staan om de productontwikkeling ook daadwerkelijk vorm te geven.

In het Fab Lab komen diverse zogeheten ‘rapid prototype machines’ te staan, zoals 3D printers, een lasersnijder en een CNC-freesmachine voor het computergestuurd werken met zeer uiteenlopende materialen. Eigenschap van deze apparatuur is dat het mogelijk wordt om laagdrempelig prototypes te vervaardigen, zonder concessies te doen aan de kwaliteit van het eindproduct. De focus bij het inrichten van het Fab Lab ligt op de medische techniek waar de aangesloten bedrijven en instellingen voor gaan ontwikkelen.

Turtle Creations uit Assen en De Maakschappij hebben de opdracht gekregen deze ruimte volledig in te richten. Door de gebundelde kennis en de ervaring die zij al hebben opgedaan bij de oprichting en inrichting van het Fab Lab Groningen, zijn zij een goede partij om deze opdracht uit te voeren. Turtle Creations adviseert, onder andere via training op maat, bedrijven en organisaties over 3D printers, 3D scanners en lasersnijders. De Maakschappij maakt kinderen via educatieve programma’s enthousiast voor (nieuwe) techniek.