Derde studenten opdracht zo goed als rond

maandag 4 januari 2016

afbeelding

Vanaf februari 2016 gaan studenten van de Hanzehogeschool Groningen werken aan een drietal projecten. Deze opdrachten zijn opgezet in samenwerking met bedrijven die zijn aangesloten bij Health Hub Roden. Hier de beschrijving van de derde opdracht in samenwerking met Lambert Instruments. In de maand januari worden voor deze opdracht de laatste puntjes op de ‘i’ gezet. 

Beeldverwerking Lambert Instruments

Lambert Instruments ontwikkelt, produceert en verkoopt gevoelige camera’s voor op microscopen, voor de industriële en wetenschappelijke markt. Het bedrijf doet aan fluorescence imaging en intensified high-speed imaging. Ze implementeert daarbij beeldversterkers in haar producten, welke daardoor gevoeliger worden en met heel weinig licht heel snelle dingen heel scherp kunnen vastleggen.

Er zijn vele verschillende toepassingen denkbaar voor de technologie van Lambert Instruments, zoals het bestuderen van eiwit-eiwit interacties die een rol spelen in kankeronderzoek. Door gebruik te maken van fluorescentie microscopie zullen eiwitten soms wel of soms niet oplichten. Een belangrijk aspect hierbij is de factor tijd, waarbij het soms gaat om fluorescentiepatronen binnen een nanoseconde. Er worden dus ook heel veel beelden gemaakt, normaal gesproken zo’n 10.000 beelden per seconde.

De samenwerking met Lambert Instruments ligt grotendeels bij de opleiding Bioinformatica van de Hanzehogeschool. Studenten kunnen aan de slag met de beeldinformatie die op de camera’s van Lambert Instruments worden gegenereerd. Bioinformatica studenten leren slim programmeren om deze grote hoeveelheden data toegankelijk te maken en snel te kunnen analyseren. Daarnaast wordt de mogelijkheid onderzocht om binnen de opleiding Biologie en Medische Laboratoriumonderzoek een bijdrage te leveren. Lambert Instruments beschikt zelf niet over een celbiologisch laboratorium. BML studenten kunnen verschillende celtypes of monsters analyseren met de apparatuur van Lamberts Instruments en kunnen zelfs nieuwe, innovatieve toepassingen ontwikkelen.