Blog: Studenten breiden hun netwerk uit bij Health Hub Roden

donderdag 21 april 2016

Bas Triemstra en Chris Patberg zijn vierdejaars studenten van de Hanzehogeschool. Ze studeren beide Elektrotechniek aan het Instituut voor Engineering maar volgen een verschillende major. Bas studeert af op elektronica en Chris op mechatronica. Ze werken aan hun afstudeerproject in Roden bij de Health Hub.

Bas werkt aan een opdracht voor Feldbrugge Prototyping uit Groningen. Zijn opdracht is om een prototype te maken van een apparaat wat lichaamsvloeistoffen analyseert op basis van fluorescentie. Zo kun je bijvoorbeeld zien of bepaalde eiwitten in het lichaam aanwezig zijn wat duidt op nierfalen. Of het tellen van bloedplaatjes tijdens een operatie in het ziekenhuis. Bas: "De opdracht duurt langer dan mijn stageperiode, dus ik kan het prototype niet afmaken. Maar dat houdt niet in dat ik na mijn afstuderen niet meer betrokken ben. Misschien dat straks een student van biomedische technologie met de opdracht verder gaat en mijn hulp of advies goed kan gebruiken." Ook Chris werkt aan een product wat straks door Applied Biosignals uit Duitsland verder door wordt ontwikkeld. "Ik werk aan een beademingstoestel voor pas- en vroeg geborenen. Het product is bestemd voor derde wereld landen, daarom moet het goedkoper en robuuster zijn. Ik werk aan een specifiek onderdeel van het toestel. Wanneer ik klaar ben gaat de opdrachtgever uit Duitsland er mee verder."

De opdrachtgevers van beide ondernemingen zijn al meerdere keren in Roden geweest. Dat is meteen één van de voordelen voor Bas en Chris om vanuit de Health Hub te werken. Bas legt uit, "vooral in de medische technologie sector is het belangrijk dat mensen je kennen. Hier in Roden breiden we nu al ons netwerk uit. Daarnaast is het gewoon een hele fijne plek om te werken. Je zit in een zakelijke omgeving met volledige focus op je opdracht. En de spullen die je nodig hebt zijn aanwezig." Bas heeft bijvoorbeeld al een aantal keren de 3D printer uit het FabLab gebruikt om te controleren of zijn tekeningen kloppen.

Chris vult aan. "Qua afstand maakt het ook niets uit of je naar Zernike moet of naar Roden. Vanaf het centraal station in Groningen duurt de busreis even lang en de bus stopt praktisch voor de deur van de Health Hub." Op de vraag of Bas en Chris nog tips hebben voor het team van Health Hub Roden geeft Chris mee dat het belangrijk is een juiste balans te zoeken van bedrijven en studenten die aanwezig zijn in Roden. Nu zijn de bedrijven in de meerderheid maar vanaf september zal dit zeker veranderen door de komst van meer en nieuwe studenten.