Blog: Rapid Prototyping: Productontwikkeling 3.0

woensdag 23 maart 2016

Peter Groen, eigenaar van Turtle Creations en inrichter van het Fab Lab (fabrication laboratory) in de Health Hub, heeft duidelijke ambities. Hij wil productontwikkeling naar een hoger niveau tillen en ondernemers bewust maken van de mogelijkheden die ze hier zelf voor hebben.

Peter is van mening dat fouten maken mag in het ontwikkelproces, want door regelmatig te testen krijg je een beter eindproduct. “Vroeger was het zo dat degene met de meeste skills, het mooiste of beste product ontwikkelde. Nu hoeft dat niet meer. Machines hebben de skills, denk aan een 3D printer, maar je moet jezelf wel aanleren te denken in mogelijkheden van de machine die je gebruikt. En dat is waar Turtle Creations goed in is.”

Turtle Creations is één van de eerste dealers van 3D printers in Nederland. Maar ook 3D scanners en lasersnijders behoren tot het assortiment. Het klantenbestand is divers; van scholen en musea tot technische ondernemingen die eigen prototypes willen ontwikkelen. De rode draad zit in productontwikkeling. “Voorheen was het maken van een prototype een dure stap en werd laat in het ontwikkelproces gepland. Je kunt het ook uitleggen als ‘te lang werken met een technische tekening’. Door rapid prototyping kun je, tegen geringe kosten, meteen testen of je idee werkt. Je maakt een tekening als het ware tastbaar en ook voor niet-techneuten te begrijpen. Dit levert al vroeg in het proces waardevolle feedback op.”

Peter en zijn collega Roland Nikolic nodigen bedrijven uit om met een bredere blik naar eigen producten te kijken. Is je product goed genoeg of kan het nog beter? Het Fab Lab in de Health Hub Roden levert toegevoegde waarde voor ondernemers doordat zij op een laagdrempelige manier kunnen ontdekken of hun product verbeterd kan worden. Peter legt uit: “Turtle Creations werkt al jaren met diverse soorten 3D printers, –scanners en lasersnijders. Door onze ervaring weten wij welke machines geschikt zijn voor een onderneming. Hierin kunnen wij de partners van Health Hub Roden goed adviseren. Daarnaast geven wij hands-on trainingen in het gebruik van de verschillende apparatuur. Uiteraard kunnen de bedrijven betrokken bij de Health Hub ook gebruik maken van de machines die in het Fab Lab staan. Zo kunnen ze met nieuwe methoden kennismaken zonder meteen voor grote aanschafkosten te staan.”

Turtle Creations maakt graag deel uit van Health Hub Roden. “Het Fab Lab wordt onderdeel van een groter geheel. Door aansluiting bij de Health Hub is het mogelijk om bij alle onderdelen van de keten (business case, ontwerp, productontwikkeling) betrokken te zijn. Deze vorm van praktijkgericht leren is zeker ook voor studenten interessant.“