Blog: ontwikkeling en innovatie bij Machnet!

dinsdag 28 februari 2017

Ze lopen al een tijdje rond in Health Hub Roden, en je kon ze zelfs spotten op RTV Drenthe: het bedrijf Machnet! Machnet is een producent van MRI-spoelen en is als partner een interessante toevoeging voor Health Hub Roden. In deze blog stellen we het bedrijf aan je voor.

Directeur Abe van der Werf werkt al zijn hele leven in de medisch technologische sector en heeft daarvoor de hele wereld over gereisd. Uiteindelijk om zich volledig op zijn eigen bedrijf Machnet te storten. Want, zegt Abe: ‘’Machnet is ontzettend veelzijdig: we ontwikkelen, testen én verkopen producten, en doen dat ook nog eens over de hele wereld!’’ Alle producten ontwikkeld door Machnet, zijn gemaakt om het diagnosticeren van complexe ziektebeelden mogelijk te maken. De ontwikkeling wordt gedaan in samenwerking met universiteiten overal ter wereld. Abe: ‘’Testen doen we echter het liefst zo dicht mogelijk bij huis. Zo hebben we sinds kort intensief contact met het UMCG’’. 

Producten
Machnet maakt spoelen voor diverse specifieke onderdelen van het menselijk lichaam. Zo maakten ze de eerste borstspoel om borstkanker op te sporen, maar met als toevoeging de mogelijkheid om meteen een biopt te nemen. Daarnaast is er een spoel gemaakt voor de Erasmus universiteit om de hand te scannen en gedetailleerd vingers te kunnen bekijken. Reuma begint meestal in het kraakbeen van de vingers. Zo’n spoel kan een hele goede én vroege diagnose stellen en reuma is in een vroeg stadium nog te genezen. Daarnaast is het belangrijk om uit te vinden welke variant van de ziekte het is en welk medicijn daarbij past. Dankzij deze spoel kan die besluitvorming voor de behandelend arts gemakkelijker gemaakt worden.

Innovatie
Machnet heeft recentelijk een nieuw product ontwikkeld en op de markt gebracht. Abe legt uit waarom dit zo innovatief is: ‘’Dit product is echt revolutionair omdat je twee technieken combineert, namelijk PET en MRI. Een PET-scan is een nucleair beeldvormend onderzoek, waarbij gebruik wordt gemaakt van een kleine hoeveelheid radioactieve stof. Als je alleen met PET werkt, kan het beeld nog wat diffuus zijn. Zodra je dit combineert met MRI, waarbij je kijkt naar de anatomie, krijg je hele duidelijke beelden. Nog veel duidelijker dan wat we al konden.
 

Wat kunnen Health Hub Roden en Machnet voor elkaar betekenen?
Abe: ‘’Via de gemeente Noordenveld kwamen we bij Health Hub Roden terecht. We zaten al om de hoek en waren eigenlijk een beetje jaloers op jullie mooie pand. Hans Zwart (Technisch manager van Machnet) heeft daar nota bene vroeger gewerkt! Omdat we zelf zo klein zijn, vinden we het fijn om wat meer te sparren met mensen in - of juist buiten - de sector, dat motiveert. Health Hub Roden is wat dat betreft een ideale plek.’’ Op de vraag wat Health Hub Roden voor Machnet kan betekenen antwoord Abe: ‘’In de toekomst willen we graag met studenten werken. Dit zijn we vanuit vroeger gewend en dat willen we weer oppakken. Daarnaast is het vanuit hier makkelijk om met VDL te werken. Zij maken fantomen die wij nodig hebben om onze producten te testen. We zijn dus eigenlijk een soort klant van VDL. Al met al: An offer you can’t refuse!

 

De week van de Techniek, RTV Drenthe
De week van de Techniek, RTV Drenthe