Health Hub Roden op Hannover Messe

  • Hannover

Bron: Website NOM

De Hannover Messe, op 300 kilometer van Groningen, is de grootste technologiebeurs ter wereld waar bedrijven hun nieuwste innovaties laten zien. Dit jaar staat de Hannover Messe geheel in het teken van de digitalisering van de samenleving. Het draait in Hannover om robots, drones, het ‘Internet of Things’, foutloze fabrieken en zelflerende machines.

Noord-Nederland heeft een eigen stand op de Hannover Messe, in het Holland Hightech House. De noordelijke bedrijven, waaronder veel startups, presenteren zich als hofleverancier van slimme oplossingen voor complexe maatschappelijke vraagstukken waarbij software en hoogwaardige technologie wordt ingezet. De noordelijke expositie wordt opgezet rond drie speerpunten: Smart Cities, Smart Health en Smart Factories.

Het Smart City-thema wordt ingevuld door Sustainder. Deze startup uit Emmen toont haar nieuwste intelligente verlichtingsarmaturen die een netwerk vormen om de bebouwde omgeving slim en duurzaam te maken.

De partnerbedrijven van Health Hub Roden laten hun innovaties zien op het gebied van medische technologie en gezond ouder worden. Daar zitten diverse startups tussen die zich voor het eerst kunnen laten zien op de Duitse markt.

Het thema Smart Factory wordt gepresenteerd door het noordelijke cluster “Region of Smart Factories”, waarin 40 bedrijven samenwerken aan de fabriek van de toekomst en door Technologies Added. Onder het mom “delen is het nieuwe hebben” is dit nieuwe bedrijf uit Emmen opgezet als de eerste smart factory in Nederland, waarvan het eigendom in handen is van meerdere MKB-bedrijven.

Naast deze vaste exposanten zullen verschillende MKB-bedrijven per toerbeurt zichzelf in de noordelijke stand presenteren. Een noviteit is de deelname van M4FOUR, dat onlangs in Kolham is gestart met de productie van klant specifieke vinylvloeren. Ook het Groningse ITurnIT, dat jongeren voorbereid op de digitale toekomst, maakt deel uit van de delegatie en neemt zelfs een bus vol middelbare scholieren mee.

De groeiende belangstelling voor de enorme technologiebeurs bij onze oosterburen blijkt ook uit de vele bussen die vanuit Noord-Nederland naar Hannover gaan. De NOM organiseert een aparte Smart Factory bus in samenwerking met FME, de Metaalunie en de KvK. Ook de Hanzehogeschool en de Gemeente Groningen laten extra bussen rijden.