Expertmeeting: Slim organiseren van de productontwikkeling: hoe doe je dat?

  • 12:00 uur
  • 13:00 uur
  • Health Hub Roden, innovatiecorner

Health Hub Roden organiseert in samenwerking met Lector Arbeidsorganisatie en -productiviteit Jac Christis een expertmeeting. Vanaf 2009 combineert hij zijn hoofddocentschap in Nijmegen met het lectoraat 'Arbeidsorganisatie en arbeidsproductiviteit' aan de Hanzehogeschool Groningen. Het lectoraat maakt deel uit van het Marian van Os Centrum voor Ondernemerschap. De meeting op 21 juni zal in het teken staan van slim organiseren van de productontwikkeling.

Organisaties die de principes van Lean en/of Quick response Manufacturing (QRM) toepassen zijn in staat sneller en beter te leveren tegen lagere kosten. Die methodes kunnen ook van toepassing zijn in de productontwikkeling. De ontwikkelingstijd benodigd voor het maken van een nieuw product/dienst kunnen met deze processen versneld worden. Soms zelfs gehalveerd!

Kort samengevat gaat het om de volgende principes:

  • Beide maken gebruik van capaciteitsbuffers, omdat anders de doorlooptijden de lucht inschieten (Toyota plant op 70% van de capaciteit, Scania heeft 8 fte extra in dienst).
  • Beide maken gebruik van cross-functionele cellen om de doorlooptijden te reduceren (neem een order, kijk welke machines je nodig hebt, schroef die los en plaats ze bij of achter elkaar en je doorlooptijd verandert van weken in dagen).
  • Beide maken gebruik van pull planning (Kanban is een variant daarvan en Polca een andere). Het doel ervan is hetzelfde: een bovengrens aan het niveau van onderhanden werk. Heb je zo’n bovengrens niet dan worden je wacht- en dus doorlooptijden langer.

Door continue verbeteren (reduceren variabiliteit) kunnen doorlooptijden nog korter en capaciteitsbuffers kleiner kunnen worden.

In deze bijeenkomst onderzoeken we of en op welke manier dezelfde principes op de organisatie van de productontwikkeling toegepast kunnen worden.  Kortom: De lezing van Jaques Christis kan bijdragen aan de resultaten van uw bedrijf!

Aanmelden kan via onderstaand formulier